Curiozități despre Israel. Lucruri mai puțin știute despre ”Țara Sfântă”


Israelul acoperă un teritoriu mai mic decât cel al statului New Jersey. În comparație cu suprafața lumii arabe, mărimea Israelului se poate exprima prin procentajul de 1 la 800. Statul Israel este o republică parlamentară localizată în Orientul Mijlociu de-a lungul malului de est al Mării Mediterane. Se învecinează cu Libanul în nord, Siria în nord-est, Iordania și Cisiordania în est, Egipt și Fâșia Gaza la sud-vest și conține caracteristici din punct de vedere geografic diverse în suprafața sa relativ mică. Conform cu legislația israeliană, capitala țării este din anul 1949 orașul Ierusalim, dar aproape toate celelalte țări nu o recunosc ca atare, întreținând misiuni diplomatice la Tel Aviv. Israel este, de asemenea, cunoscut sub numele de Țara Sfântă, fiind sfântă pentru toate religiile avraamice, inclusiv creștinism, iudaism, islam și credința bahaistă. Înainte de Declarația de Independență a Israelului din 1948, întreaga regiune a fost cunoscută sub nume diferite, inclusiv: Țara Israelului, Siria de Sud, Siria Palestina, Regatul Ierusalimului, în antichitate – Iudaea.


Curiozități despre Israel

Israelul a fost devotat protejării mediului încă de la începuturile sale, fiind singura națiune care a intrat în secolul 21 cu mai mulți copaci decât în ​​urmă cu 100 de ani și este singura țară din lume în care numărul copacilor crește de la an la an. Din 1900 au existat aproximativ 250.000.000 de copaci plantați în toată țara. Deoarece peisajul Israelului este deșert în proporție de 60%, țara s-a confruntat cu o penurie de apă. Pentru a combate acest lucru, în 2005, Israelul a construit prima sa instalație de desalinizare, care transformă apa oceanului în apă potabilă proaspătă. Israelul intenționează să producă anual 1,1 miliarde de metri cubi de apă desalinizată până în 2025. Cea mai aglomerată migrație de păsări trece prin Israel, 500 de milioane de păsări din 550 de specii zburând peste țară de două ori pe an. Valea Hula este o destinație populară în care călătorii vizitează pentru a vedea păsările în fiecare an. Se spune că Tel Aviv este cel mai prietenos oraș pentru câini, deoarece găzduiește 80.000 de câini și are mai mult de 60 de parcuri pentru câini. Raportul dintre câini și rezidenți este 1:17, ceea ce înseamnă că există un câine pentru fiecare rezident. Israelul are, de asemenea, cel mai mare cimitir pentru câini datând din cele mai vechi timpuri. În 2015, municipalitatea din Ierusalim a deschis un parc natural în mijlocul orașului numit Valea Gazelei, care are aproximativ 30 de gazele sălbatice și este gratuit pentru public.

Curiozități despre alimentația din Israel

Tel Aviv este cunoscută ca una dintre cele mai importante capitale vegane din lume. 8,8% dintre rezidenții din Tel Aviv sunt fie vegani, fie vegetarieni, ceea ce reprezintă un număr mare în comparație cu cele mai importante orașe occidentale. Orașul găzduiește, de asemenea, 40 de restaurante vegane, 44 vegetariene și 171 de restaurante „veg-friendly”.

Curiozități despre cultura din Israel

Israelul găzduiește 12 câștigători ai Premiului Nobel. Shmuel Yosef Agnon a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură, Menachem Begin, Shimon Peres și Yitzhak Rabin au câștigat Premiul Nobel pentru Pace, Daniel Kahneman și Rober Aumann au câștigat Premiul Nobel pentru Economie, iar Aaron Ciechanover, Avram Hershko, Ada Yonath, Dan Shechtman, Michael Levitt, iar Arieh Warshel a câștigat Premiul Nobel pentru chimie. Israel este în fruntea listei țărilor când vine vorba de producția anuală de lucrări științifice, cu 109 lucrări la 10.000 de persoane. Israelul are una dintre cele mai mari rate de studii universitare pe cap de locuitor din lume. Țara a înregistrat 46% din populația sa care a terminat învățământul terțiar. Israelul este numărul doi în lume pentru publicarea cărților, dar este numărul unu când vine vorba de traducerea capodoperelor literare din limbi străine. Aproximativ 4.200 de cărți noi sunt publicate în fiecare an în Israel. Israelul are cele mai multe muzee din lume pe cap de locuitor și e constant în top 10 ţări cu cetăţeni care deţin o diplomă universitară.


S-ar putea sa iti placa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comanda prin Telefon (Apasă)!
×