Pentru cei care iubesc călătoriile și nu numai, Israel este un prilej de a face cunoștință cu istoria; este o destinație unde descoperim un amalgam de arhitectură veche și nouă, descoperim cum se îmbină cele trei mari religii monoteiste și tradițiile lor.
Israelul este locul unde dorești o viață să ajungi și de unde te întorci cu un sentiment de liniște interioară de care se bucură numai cei care au călcat pe urmele lui Iisus pe Via Dolorosa.
Nordul Israelului cu Nazaretul, Muntele Tabor, Capernaum, Bethleem cu Biserica Nașterii și Ierusalim cu Muntele Măslinilor, Muntele Sion și Via Dolorosa sunt numai câteva din locurile pe care vă propunem să le vizitați în cele 6 zile pe care le petreceți alături de noi.
17.01-22.01
Itinerariu
Întâlnire cu însoțitorul de grup în Aeroportul București OTOPENI la ora 03.30 pentru zbor București-Tel-Aviv cu compania Wizz Air. Decolare la ora 05.55 din București, aterizare pe aeroportul Ben Gurion din Tel-Aviv la ora 08.35.
Vom merge spre Ierusalim si vizitam Muntele Sionului – ne vom închina în Biserica Adormirii Maicii Domnului, Foişorul „Cina cea de Taină” şi Mormântul Sfântului Prooroc şi Psalmist David.
Continuam cu vizita la Manastirea Sf. Cruce. Numele mănăstirii este legat de o tradiție creștină, după care în acest loc a crescut copacul din care au facut romanii crucea pe care a fost răstignit Iisus. Cina si cazare la hotel in Bethleem.
Shalom! (Pace!). Micul dejun. Coborâm pe valea Iordanului și oprim la locul considerat a fi cel adevărat al botezului lui Iisus. Aici vom participa la procesiunea de sfinţire a apelor oficiată de către Patriarhul Ierusalimului și vom lua partea la minunea întoarcerii apelor Iordanului.
Ne îndreptăm spre Ierusalim, numit și Orașul Păcii, unde pe Muntele Măslinilor, vom vizita: Mănăstirea Ortodoxă a Înălţării Domnului ce amintește de Înălțarea Domnului la cer și unde ne închinăm la locul unde a fost găsit pentru a doua oară capul Sf. Ioan Botezătorul; Mănăstirea Pater Noster, loc unde potrivit tradiției Iisus i-a învăţat pe ucenicii Săi Rugăciunea Domnească „Tatăl nostru”; Mănăstirea „Dominus Flevit” („Domnul a plâns”) zidită în formă de lacrimă, pe locul unde Iisus Hristos a plâns lipsa credință a celor din Cetatea Sfântă dar a deplâns și soarta pe care o va avea Cetatea Ierusalimul; Grădina Ghetsimani cu Biserica Naţiunilor ridicată pe locul în care Mântuitorul s-a rugat înainte de a fie prins; Biserica Mormântul Maicii Domnului ce adăpostește Mormântul Fecioarei Maria şi Grota Trădării, grota unde a fost închis Iisus înainte de judecată. Cazare și cină la hotel în Bethleem.
După micul dejun. Vom merge către Hozeva unde vom vizita Mănăstirea Sf. Gheorghe. În mănăstire sunt adăpostite moaștele Sf. Ioan Ioacob Hozevitul (sfânt născut în zona Botoșanului) și tot aici se află şi peştera unde a trăit mulţi ani Proorocul Ilie.
Coborâm pe valea Iordanului și oprim la locul considerat a fi cel adevărat al botezului lui Iisus. Aici vom primi binecuvântarea în apele Râului Iordan. Vom merge la un magazin de produse cosmetice pe bază de săruri de la Marea Moartă, după care vom face un scurt dar relaxant popas la Marea Moartă – lipsită de viață și situată la -420 m. sub oceanul planetar. Cine dorește poate experimenta și baie în marea cu cea mai ridicată salinitate din lume.
Plecăm spre Ierihon, cel mai vechi oraș din lume unde vor vizita Biserica Dudul lui Zaheu apoi ne îndreptăm către Muntele Ispitirii pentru a avea o privire panoramică asupra Mănăstirii Carantania de pe Muntele Ispitirii. Cazare si cina la hotel in Bethleem.
Boker tov (Bună dimineața!) Mic dejun. Ne îndreptăm spre orașul care este descris ca fiind locul unde a copilărit Iisus Hristos - Nazareth. Aici vom vizita Biserica Ortodoxă Sf. Gavriil, ridicată deasupra izvorului considerat a fi cel al Fecioarei Maria și aflat în apropierea casei acesteia din Nazaret. Biserica a fost pictată de frații Moroșanu în 1977.
Ne îndreptăm spre Muntele Tabor unde vom urca cu taxiurile la Biserica ce aduce aminte de Schimbarea la Faţă a Domnului; în biserica greco-ortodoxă se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
Opţional, se poate face o relaxantă croazieră pe Marea Galilei, cu o barcă ce amintește de corăbiile din timpul Mântuitorului.Vom merge către oraşul cel mai iubit de către Mântuitorul – Capernaum, unde a săvârșit cele mai multe minuni. Aici vom merge la Biserica Sf. Petru, ce aduce aminte de repunerea în apostolat a lui Petru. De aici vom merge pe Muntele Fericirilor unde vom vizita biserica octogonală ce fost ridicată pe locul unde Mântuitorul a ținut predica despre Legea cea Nouă, rostind cele 9 fericiri. Cazare si cina la hotel in Bethleem.
După micul dejun mergem în pustiul Iudeii pentru a vizita Mănăstirea Sf. Teodosie unde este Peştera Magilor în care se află mormintele Sf. Teodosie, Sf. Sofia – mama Sf. Sava, Sf. Evloghia – mama Sf. Teodosie, Sf. Teodota – mama Sf. Cosma şi Damian. De la Mănăstirea Sf. Teodosie ne vom deplasa cu taxiurile către Mănăstirea Sf. Sava, mănăstirea care datează din sec. V și care adăpostește moaştele Sf. Sava (accesul în incinta mănăstirii este permis numai domnilor, doamnele pot merge la Turnul Femeii, de unde se poate vedea mănăstirea şi locul unde s-a nevoit Sf. Sava).
Revenim în Bethleem pentru a vizita Biserica Câmpul Păstorilor, locul unde erau păstorii, în noaptea în care s-a născut Pruncul Iisus Hristos. Continuăm cu Biserica Ortodoxă a Naşterii Domnului, ce adăposteşte Peştera în care s-a născut Domnul Iisus Hristos şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului numită “Betleemița” sau “Apărătoarea Bethleemului”). La mică distanță se află Grota Laptelui, unde, potrivit tradiţiei s-a oprit Maica Domnului cu Pruncul, în noaptea în care Dreptul Iosif a primit poruncă de la înger să fugă în Egipt. Cazare si cina la hotel in Bethleem. Laila tov! (Noapte bună!)
Mic dejun. Mergem spre Cetatea Ierusalimului. Intrăm pe poarta Sf. Ştefan şi parcurgem pe jos Via Dolorosa (Calea Crucii), cu cele 14 opriri ale Mântuitorului Iisus Hristos, ajungând la Biserica Sf. Învieri în care vom vizita toate locurile sfinte: Golgota, Piatra Ungerii, Sf. Mormânt, locul unde s-a aflat Sf. Cruce, etc).
Așezământul Românesc de la Ierusalim.
Ne indreptam spre „Orasul Primaverii” – Tel-Aviv si vom avea un ragaz in vechiul oras-port Jaffa (fostul Iope din timpul lui Iisus).
La capătul a 6 zile pline de trăiri lăuntrice și având în minte salutul vechilor israelieni “Și la anul la Ierusalim” ne îndreptăm spre Aeroportul din Ben Gurion. Urmăm formalitățile vamale și ne îmbarcăm pentru zborul spre București. Lehitraot Israel! (La revedere Israel!)
Decolare din Tel-Aviv la ora 22.00, aterizare în București la ora 00.55 (ziua următoare)